23 Aralık 2016 Cuma

Tarçın Yağı

Tarçın aroma ve tıbbi kullanım noktasında oldukça popüler olan baharatların başındadır. Tarçın yağının sağlığa faydaları saymakla bitmez. Fakat tarçın yağı genellikle tahrişe ve alerjik reaksiyonlara yol açar. Dolayısıyla insanlar, yağ kullanmadan doğrudan baharatı kullanmayı tercih etmektedirler. Tarçın baharat olarak; yemeklere, tatlılara, bitki çaylarına eklenen eşsiz bir tat ve koku katmaktadır. Bundan dolayı da hemen her mutfakta tarçın bulunmaktadır. Ilık, tatlı aromalı bir tarçın esansiyel yağı, aromaterapide  kullanılan bir esans yağı türüdür. Genellikle tarçın ağacının kabuğundan elde edilen tarçın esansiyel yağının çeşitli sağlık yararları sağladığı söylenir.

Tarçın Yağı




Tarçının bilimsel adı: Cinnamomum zeylanicum. Tarçın tropikal Asya'da yetiştirilen ve özellikle Sri Lanka ve Hindistan'da yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Şimdi, çalı dünyanın hemen hemen tüm tropikal bölgesinde yetişmektedir. Baharat, geniş tıbbi kullanımıyla, geleneksel Hint tıbbi sistemi olan Ayurveda'da geleneksel ilaçlarda belirgin bir konumdadır. Geleneksel anlamda, tarçın bir çok kültürde ishal, artrit, menstruel kramplar, ağır menstruasyon, maya enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip ve sindirim problemleri gibi çeşitli sağlık bozukluklarının tedavisinde kullanılır.

Tarçın kullanımı solunum problemleri, deri enfeksiyonları, kan bulaşması, menstrüel sorunlar ve çeşitli kalp rahatsızlıkları gibi çeşitli sağlık bozukluklarının tedavisinde etkili ve faydalıdır. Tarçının en önemli bölümü, çeşitli şekillerde kullanılabilen havlamasıdır.

Tarçın Yağının Faydaları



Beyin Fonksiyonu: Tarçın beynin aktivitesini arttırmaktadır. Sinirsel gerginliğe ve hafıza kaybına iyi gelen ve kullanılan bir bitkidir. Birleşik Devletler'deki Wheeling Cizvit Üniversitesi'ndeki araştırma, baharatın kokusunun beyin aktivitesini artırma kabiliyetine sahip olduğu araştırmalarda ortaya kondu. Dr. P. Zoladz'ın önderliğinde araştırmacı ekibi, tarçın alan kişilerin dikkat süreleri, sanal tanıma belleği, çalışma belleği ve görsel-motor yanıt hızı gibi bilişsel etkinliklerde puanlarını artırdıklarını keşfetti.

Kan temizleme: Tarçın da kan safsızlıklarının giderilmesinde yardımcı olmaktadır. Bu aynı zamanda sivilce için mükemmel bir tedavi olmasını sağlamaktadır.

Kan dolaşımı: Tarçın, içinde kan inceltici bir bileşik bulunduğu için kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu kan dolaşımı ağrıyı önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. İyi kan dolaşımı aynı zamanda vücudun hücrelerine oksijen sağlanmasını sağlar, bu da metabolik aktivitenin artmasına neden olur. Düzenli olarak tarçın tüketerek kalp krizi geçirme şansınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Ağrı Düzeltici: Tarçın da anti-inflamatuar bir maddedir, bu nedenle kasların ve eklemlerin sertliğini gidermeye yardımcı olur. Artrit için de önerilir ve soğuk algınlığından kaynaklanan baş ağrılarının giderilmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.

Şeker Hastalığı: Tarçın kan şekerini kontrol etme yeteneğine sahiptir, bu nedenle şeker hastaları çok yararlı bulurlar çünkü daha az insülin kullanmalarına yardımcı olurlar. Araştırma, özellikle 2. tip şeker hastalığı olan hastalar için yararlı olduğunu göstermiştir. Tip 2 diyabetli hastalar insülin seviyelerini düzgün şekilde düzenleyemez. Maryland Beltsville'deki Tarım Bakanlığı'nın İnsan Beslenmesi Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar, tarçın içeren çeşitli gıda maddelerinin kan şekeri seviyelerine etkisini inceledi. Tarçın bol miktarda bulunan MHCP adlı suda çözünür polifenol bileşiğinin sinerjik olarak insülin ile etkileşime girdiğini ve bu hayati insan sağlığının daha iyi kullanılmasına yardımcı olduğunu keşfettiler.

Enfeksiyonlar: Antifungal, antibakteriyel, antiviral ve antiseptik özelliklere bağlı olarak, dış ve iç enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Safra kesesinde mikropların ve staf enfeksiyonlarında bulunan bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur.

İyileşme: Koagülan olarak görev yapar ve aşırı kanamanın durdurulmasına yardımcı olur. Bu nedenle iyileşme sürecini kolaylaştırır.

Kalp hastalıkları: Tarçın içerisinde bulunan kalsiyum ve elyafın kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı düşünülmektedir. Yemeğinize bu baharatın biraz dahil edilmesi ile, koroner arter hastalığının ve yüksek tansiyonun önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Kolon kanseri: Ayrıca kolonun sağlığını iyileştirebilir ve dolayısıyla kolon kanseri riskini azaltabilir.

Ağız temizleyici: Tarçın çiğneme diş etlerinde sıklıkla kullanılır, çünkü iyi bir ağız temizleyici ve ağız kokusunu giderir.


Parfümler: Canlandırıcı bir aromaya sahiptir ve parfüm yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hazımsızlık: Tarçın birçok etnik tarifi eklenir. Yiyeceklere lezzet katmanın yanı sıra, sindirime de yardımcı olur. Hazımsızlık, mide bulantısı, kusma, mide bulantısı, ishal ve gaz için çok etkilidir. Yağlanma özelliklerinden dolayı, midede ve bağırsaklardaki fazla miktardaki gazın giderilmesine çok yardımcıdır. Ayrıca asitliği giderir, ishalla mücadele eder ve sabah hastalığının etkilerini azaltır. Bu nedenle tarçın sıklıkla bir sindirim toniği olarak bilinir.

Solunum problemleri: Soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı ve tıkanıklık belirtilerinin hafifletilmesinde yardımcı olur.

Menstruasyon: Tarçın menstrüel rahatsızlıktan ve kramp uygulamasından kurtulmada etkilidir.

Doğum kontrolü: Doğal doğum kontrolünde de yardımcı olur. Baharatın düzenli doğum sonrası tüketilmesi menstruasyonu geciktirir ve böylece gebelikten kaçınmaya yardımcı olur.

Emzirme: Tarçının sağlıklı anne sütünün salgılanmasına yardımcı olmaktadır.

Tarçın doğada idrar söktürücüdür ve idrarın salgılanmasına ve boşaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca afrodizyak olarak yaygın olarak kullanılır ve erkeklerde ve kadınlarda cinsel arzuyu uyandırdığı düşünülmektedir.

Tarçın Yağının Diğer Faydaları


Tarçın yağı kabuk ve tarçın ağaçlarının yapraklarından elde edilen bir esansiyel yağdır. Tarçın yağının aromaterapide çeşitli uygulamaları bulunur. Bununla beraber, çam esansiyel yağı, fesleğen uçucu yağ, biberiye esansiyel yağı ve lavanta esans yağı gibi diğer uçucu yağlar kadar popüler değildir.

Tarçın yağının faydaları şunları içerir:

Pişirme: Bazı insanlar yemeklere tarçın yağı ekler. Yapraklardan elde edilen yağ sinnamaldehit adı verilen ve mükemmel bir tatlandırıcı ajan olan bir bileşim barındırır.

Oda spreyi: Tarçın yağı hoş kokusu, oda spreyi olarak çok etkili olmasını sağlar. Genellikle potpurilere eklenir.

Sivrisineklerin yok edilmesi: Tarçın yağı büyük bir sivrisinek iticidir. Araştırmalar, sivrisinek larvalarının öldürülmesinde çok etkili olduğunu kanıtladı. Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi (ünlü bir bilimsel dergi) Ulusal Tayvan Üniversitesinde yürütülen bu araştırmayı rapor etti. Tarçın yaprakları dışında, kabuğu aktif bir sivrisinek öldürme ajanı olan iyi bir cinnamaldehyde kaynağıdır. Bu araştırma, küresel tehdit ve sivrisineklerin hastalık yayma kapasitesinin çözümü için çevre açısından güvenli bir çözüm bulmanın yolunu açtı.

Tarçın yağı üreten birçok şirket, iyi bir antibakteriyel ve antifungal ajan olduğunu ve enfeksiyonların tedavisinde çok etkili olduğunu iddia ediyor. Son yıllardaki araştırmalar, Cinnamomum cassia yağı gıda endüstrisinde doğal bir antibakteriyel madde olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

Aynı zamanda kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olur ve cinsel uyarıcı olarak davranır. Araştırmalar ayrıca tarçın yaprakları ve dallarından elde edilen tarçın yağı bal arılarını olumsuz etkileyen akarları kontrol etmek için kullanılabileceğini kanıtladı.

Doğada güçlü olmak üzere, iç tüketim için tarçın yağından kaçınılmalıdır. Ayrıca, konsantre formda topik olarak kullanıldığında, cilt üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle, seyreltik biçimde kullanılmalıdır. Tarçın yağı kullanmadan önce, cildinize uygun olduğundan emin olmak için test edilmelidir. Başlangıçta az miktarda tarçın yağı uygulamalı ve alerjik reaksiyon belirtileri gelişip gelişmediğini kontrol etmelisiniz. Yüzüne ve diğer hassas bölgelere tarçın yağı uygulamayın.

Tarçın çeşitli uçucu yağlarla iyi harmanlar, bundan dolayı birçok aromaterapi preparatına ilave edilmektedir. Diğer bitki ve esans yağlarının etkinliğini arttırır, bu şekilde çeşitli bitkisel ilaçların tedavisini hızlandırır. Dahası, birçok otta tatsız bir tat olabilir. Tarçın veya tarçın yağı sıklıkla bitkisel müstahzarlara tat katmak için eklenir. Yağ, limon esansiyel yağı, biberiye esansiyel yağı, sardunya esansiyel yağı, lavanta esansiyel yağı ve kakule özlü yağ gibi diğer uçucu yağlarla iyi uyum sağlar.

Tarçın Yağının Sağlığa Faydaları



  • İltihabı azaltır
  • Kan şekeri azaltır
  • Kötü kolesterolü azaltır
  • Enfeksiyonlarla savaşır
  • Yüksek antioksidan içeriği
  • Bağışıklık sistemini uyarır
  • Libido uyarır
  • Parazitler savaşır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder