Tarçın Yağı
Tarçının bilimsel adı: Cinnamomum zeylanicum. Tarçın tropikal Asya'da yetiştirilen ve özellikle Sri Lanka ve Hindistan'da yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Şimdi, çalı dünyanın hemen hemen tüm tropikal bölgesinde yetişmektedir. Baharat, geniş tıbbi kullanımıyla, geleneksel Hint tıbbi sistemi olan Ayurveda'da geleneksel ilaçlarda belirgin bir konumdadır. Geleneksel anlamda, tarçın bir çok kültürde ishal, artrit, menstruel kramplar, ağır menstruasyon, maya enfeksiyonları, soğuk algınlığı, grip ve sindirim problemleri gibi çeşitli sağlık bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Tarçın kullanımı solunum problemleri, deri enfeksiyonları, kan
bulaşması, menstrüel sorunlar ve çeşitli kalp rahatsızlıkları gibi çeşitli
sağlık bozukluklarının tedavisinde etkili ve faydalıdır. Tarçının en önemli bölümü,
çeşitli şekillerde kullanılabilen havlamasıdır.
Tarçın Yağının Faydaları
Beyin Fonksiyonu: Tarçın beynin aktivitesini arttırmaktadır. Sinirsel gerginliğe ve hafıza kaybına iyi gelen ve kullanılan bir bitkidir. Birleşik Devletler'deki Wheeling Cizvit
Üniversitesi'ndeki araştırma, baharatın kokusunun beyin aktivitesini artırma
kabiliyetine sahip olduğu araştırmalarda ortaya kondu. Dr. P. Zoladz'ın önderliğinde
araştırmacı ekibi, tarçın alan kişilerin dikkat süreleri, sanal tanıma belleği,
çalışma belleği ve görsel-motor yanıt hızı gibi bilişsel etkinliklerde
puanlarını artırdıklarını keşfetti.
Kan temizleme: Tarçın da kan safsızlıklarının giderilmesinde
yardımcı olmaktadır. Bu aynı zamanda sivilce için mükemmel bir tedavi olmasını
sağlamaktadır.
Kan dolaşımı: Tarçın, içinde kan inceltici bir bileşik
bulunduğu için kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu kan dolaşımı
ağrıyı önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. İyi kan dolaşımı aynı zamanda
vücudun hücrelerine oksijen sağlanmasını sağlar, bu da metabolik aktivitenin
artmasına neden olur. Düzenli olarak tarçın tüketerek kalp krizi geçirme
şansınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
Ağrı Düzeltici: Tarçın da anti-inflamatuar bir maddedir, bu
nedenle kasların ve eklemlerin sertliğini gidermeye yardımcı olur. Artrit için
de önerilir ve soğuk algınlığından kaynaklanan baş ağrılarının giderilmesinde
yardımcı olduğu bilinmektedir.
Şeker Hastalığı: Tarçın kan şekerini kontrol etme yeteneğine
sahiptir, bu nedenle şeker hastaları çok yararlı bulurlar çünkü daha az insülin
kullanmalarına yardımcı olurlar. Araştırma, özellikle 2. tip şeker hastalığı
olan hastalar için yararlı olduğunu göstermiştir. Tip 2 diyabetli hastalar
insülin seviyelerini düzgün şekilde düzenleyemez. Maryland Beltsville'deki
Tarım Bakanlığı'nın İnsan Beslenmesi Araştırma Merkezi'ndeki araştırmacılar,
tarçın içeren çeşitli gıda maddelerinin kan şekeri seviyelerine etkisini
inceledi. Tarçın bol miktarda bulunan MHCP adlı suda çözünür polifenol
bileşiğinin sinerjik olarak insülin ile etkileşime girdiğini ve bu hayati insan
sağlığının daha iyi kullanılmasına yardımcı olduğunu keşfettiler.
Enfeksiyonlar: Antifungal, antibakteriyel, antiviral ve
antiseptik özelliklere bağlı olarak, dış ve iç enfeksiyonların tedavisinde
etkilidir. Safra kesesinde mikropların ve staf enfeksiyonlarında bulunan
bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur.
İyileşme: Koagülan olarak görev yapar ve aşırı kanamanın
durdurulmasına yardımcı olur. Bu nedenle iyileşme sürecini kolaylaştırır.
Kalp hastalıkları: Tarçın içerisinde bulunan kalsiyum ve
elyafın kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı düşünülmektedir. Yemeğinize
bu baharatın biraz dahil edilmesi ile, koroner arter hastalığının ve yüksek
tansiyonun önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Kolon kanseri: Ayrıca kolonun sağlığını iyileştirebilir ve
dolayısıyla kolon kanseri riskini azaltabilir.
Ağız temizleyici: Tarçın çiğneme diş etlerinde sıklıkla
kullanılır, çünkü iyi bir ağız temizleyici ve ağız kokusunu giderir.
Parfümler: Canlandırıcı bir aromaya sahiptir ve parfüm
yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hazımsızlık: Tarçın birçok etnik tarifi eklenir. Yiyeceklere
lezzet katmanın yanı sıra, sindirime de yardımcı olur. Hazımsızlık, mide
bulantısı, kusma, mide bulantısı, ishal ve gaz için çok etkilidir. Yağlanma
özelliklerinden dolayı, midede ve bağırsaklardaki fazla miktardaki gazın giderilmesine
çok yardımcıdır. Ayrıca asitliği giderir, ishalla mücadele eder ve sabah
hastalığının etkilerini azaltır. Bu nedenle tarçın sıklıkla bir sindirim toniği
olarak bilinir.
Solunum problemleri: Soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı ve
tıkanıklık belirtilerinin hafifletilmesinde yardımcı olur.
Menstruasyon: Tarçın menstrüel rahatsızlıktan ve kramp
uygulamasından kurtulmada etkilidir.
Doğum kontrolü: Doğal doğum kontrolünde de yardımcı olur.
Baharatın düzenli doğum sonrası tüketilmesi menstruasyonu geciktirir ve böylece
gebelikten kaçınmaya yardımcı olur.
Emzirme: Tarçının sağlıklı anne sütünün salgılanmasına
yardımcı olmaktadır.
Tarçın doğada idrar söktürücüdür ve idrarın salgılanmasına
ve boşaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca afrodizyak olarak yaygın olarak
kullanılır ve erkeklerde ve kadınlarda cinsel arzuyu uyandırdığı
düşünülmektedir.
Tarçın Yağının Diğer Faydaları
Tarçın yağı kabuk ve tarçın ağaçlarının yapraklarından elde
edilen bir esansiyel yağdır. Tarçın yağının aromaterapide çeşitli uygulamaları bulunur. Bununla beraber,
çam esansiyel yağı, fesleğen uçucu yağ, biberiye esansiyel yağı ve lavanta
esans yağı gibi diğer uçucu yağlar kadar popüler değildir.
Tarçın yağının faydaları şunları içerir:
Pişirme: Bazı insanlar yemeklere tarçın yağı ekler.
Yapraklardan elde edilen yağ sinnamaldehit adı verilen ve mükemmel bir
tatlandırıcı ajan olan bir bileşim barındırır.
Oda spreyi: Tarçın yağı hoş kokusu, oda spreyi olarak çok
etkili olmasını sağlar. Genellikle potpurilere eklenir.
Sivrisineklerin yok edilmesi: Tarçın yağı büyük bir
sivrisinek iticidir. Araştırmalar, sivrisinek larvalarının öldürülmesinde çok
etkili olduğunu kanıtladı. Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi (ünlü bir bilimsel
dergi) Ulusal Tayvan Üniversitesinde yürütülen bu araştırmayı rapor etti.
Tarçın yaprakları dışında, kabuğu aktif bir sivrisinek öldürme ajanı olan iyi
bir cinnamaldehyde kaynağıdır. Bu araştırma, küresel tehdit ve sivrisineklerin
hastalık yayma kapasitesinin çözümü için çevre açısından güvenli bir çözüm
bulmanın yolunu açtı.
Tarçın yağı üreten birçok şirket, iyi bir antibakteriyel ve
antifungal ajan olduğunu ve enfeksiyonların tedavisinde çok etkili olduğunu
iddia ediyor. Son yıllardaki araştırmalar, Cinnamomum cassia yağı gıda
endüstrisinde doğal bir antibakteriyel madde olarak kullanılma potansiyeline
sahip olduğunu göstermektedir.
Aynı zamanda kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olur ve
cinsel uyarıcı olarak davranır. Araştırmalar ayrıca tarçın yaprakları ve
dallarından elde edilen tarçın yağı bal arılarını olumsuz etkileyen akarları
kontrol etmek için kullanılabileceğini kanıtladı.
Doğada güçlü olmak üzere, iç tüketim için tarçın yağından
kaçınılmalıdır. Ayrıca, konsantre formda topik olarak kullanıldığında, cilt
üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle, seyreltik biçimde
kullanılmalıdır. Tarçın yağı kullanmadan önce, cildinize uygun olduğundan emin
olmak için test edilmelidir. Başlangıçta az miktarda tarçın yağı uygulamalı ve
alerjik reaksiyon belirtileri gelişip gelişmediğini kontrol etmelisiniz. Yüzüne
ve diğer hassas bölgelere tarçın yağı uygulamayın.
Tarçın çeşitli uçucu yağlarla iyi harmanlar, bundan dolayı birçok aromaterapi preparatına ilave edilmektedir. Diğer bitki ve esans yağlarının
etkinliğini arttırır, bu şekilde çeşitli bitkisel ilaçların tedavisini
hızlandırır. Dahası, birçok otta tatsız bir tat olabilir. Tarçın veya tarçın
yağı sıklıkla bitkisel müstahzarlara tat katmak için eklenir. Yağ, limon
esansiyel yağı, biberiye esansiyel yağı, sardunya esansiyel yağı, lavanta
esansiyel yağı ve kakule özlü yağ gibi diğer uçucu yağlarla iyi uyum sağlar.
Tarçın Yağının Sağlığa Faydaları
- İltihabı azaltır
- Kan şekeri azaltır
- Kötü kolesterolü azaltır
- Enfeksiyonlarla savaşır
- Yüksek antioksidan içeriği
- Bağışıklık sistemini uyarır
- Libido uyarır
- Parazitler savaşır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder