11 Aralık 2016 Pazar

Seboreik Dermatit Nedir ?


Seboreik dermatit, esasen kafa derinizde yaşanan yaygın bir cilt hastalığıdır. Az az lekelere, kırmızı deriye ve inatçı kepeklenmeye yol açmaktadır. Kronik bir egzama şekli itibariyle düşünülen seboreik dermatit, vücutta, üst sırt, burun ve kafa derisi benzeri yağ üreten (sebasöz) pek çok bezin bulunduğu gözlemlenmektedir. Seboreik dermatitin kesin nedeni saptanamamakla beraber, genler ve hormonlar ciddi anlamda bir rol oynamaktadır. Deride doğal şekliyle yaşayan mikroorganizmalar da seboreik dermatit yaşanabilir. Yazımda seboreik dermatit nedir, neden oluşur, nasıl geçer, seboreik dermatit tedavi yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım.


Seboreik Dermatit Nedir ?



Kafatasınızda pul pul bulunan kırmızı, kaşıntılı kızarıklıklar seboreik dermatit veya sebore adında ki cilt problemine neden olabilir. Sedef , egzama ya da alerjik reaksiyonlara benzeyen yaygın şekilde görülen bir cilt problemidir. Seboreik dermatit vücudun bir çok alanında var olan bir cilt problemidir.
Seboreik dermatit bulaşıcı değildir. Bunun yerine, bir alerji veya otoimmün reaksiyonun sonucu seboreik dermatit oluşur. Seboreik dermatit kronik olarak kabul edilir. Bu, tedavi ile kontrol edilebileceği, ancak tamamen iyileştirilemediği anlamına gelmektedir.


 

Seboreik Dermatit


Seboreik dermatit genellikle uzun süreli yaşanan bir cilt hastalığıdır. Belirtiler yok edilmeden önce tekrar tekrar tedavilere ihtiyaç duyabilirsiniz ve kısa süreli seboreik dermatit yok edilse de daha sonra tekrar yaşanabilen bir cilt  problemidir. Seboreik dermatit semptomlarını tanımak ve kişisel bakım basamakları ile ilaçların bir kombinasyonunu kullanmak suretiyle alevlenmelerin önüne geçebilirsiniz.



Seboreik dermatit, kepek, seboreik egzama ve seboreik sedef hastalığı olarak da adlandırılmaktadır. Seboreik dermatit bebekler için beşik başlığı adıyla bilinmektedir. Bu döküntülere yol açan çok yaygın bir deri hastalığıdır. Bu döküntü göründüğünde, genellikle fotoğrafta ki gibi görülmektedir.


  • Kırmızımsı renk
  • Şişmiş ve yağlı görünüm
  • Yüzeyde beyaz veya sarımsı huysuz ölçek


Vücutta bu döküntülerden cildimizde bir veya daha fazlası görünebilir. Bazen, etkilenen cilt kaşıntıya neden olabilir. Birçok bebekte bu problem yaşanmaktadır. Bu, bebeklerde gelişen bir çeşit seboreik dermatittir (seb-uh-ree-ick dur-muh-tahy-tis). Biberonun kafa derisinde pullu, yağlı yamalar meydana gelmektedir. Oluşan yamalar kalın ve sıkıntılı olabilir, fakat çocuklarda yaşanan şekliyle oldukça zararsızdır. Beşik kafası genel itibariyle birkaç ay içinde tek başına kaybolmaktadır. Bebekler ayrıca bebek bezleri alanında ve başka yerlerde seboreik dermatit bulmaktadırlar. Bebeklerde yaşanan bu cilt problemleri, kırmızı döküntüler genel itibariyle bebek bezi döküntüleri ile karıştırılmaktadır. Birkaç bebeğin vücudunun büyük bir kısmını kırmızı, pullu yamalarla kaplayan seboreik dermatit olur. Seboreik dermatit nerede olursa olsun, 6 ay ile 1 yaş arasında kalıcı olarak kaybolma eğilimi gösterir.

 Seboreik Dermatitin Nedenleri

Bir yetişkin seboreik dermatite yakalandığında ciddi problemler yaşanabilir. Seboreik dermatit rüzgarda, hava soğuk olduğunda ve ya kuru olduğunda çoğalır. Stres de seboreik dermatitin alevlenmeyi tetikleyebilir. İyi haber şu ki tedavi flare-up'ları azaltabilir ve rahatlama sağlayabilir.
Seboreik dermatit, bebekler, ergenler ve yetişkinlerde sık yaşanan bir deri durumudur. Karakteristik semptomlar-ölçekleme, eritem ve kaşıntı- çoğunlukla kafa derisi, yüz, göğüs, sırt, aksilla ve kasıkta görülür. Seboreik dermatit, lezyonların yeri ve görünümüne dayalı klinik bir tanıdır.



Cilt değişikliklerinin, yaygın bir deri organizmasına, Malassezia mayasına karşı oluşturduğu iltihaplanmaya bağlı bir yanıttan kaynaklandığı düşünülmektedir. Topikal ketokonazol gibi antifungal ajanlarla gerçekleştirilen uygulamalar, yüz ve vücudun seboreik deri iltihabının temel dayanağıdır. Yan etkiler nedeniyle topikal kortikosteroidler ve kalsineurin inhibitörleri gibi anti-inflamatuar ajanlar yalnızca kısa süreli olarak kullanılır.


Kafa derisinin seboreik dermatitlerinin tedavisinde birkaç tezgah üstü şampuan bulunur ve hastalar bu tedavi yöntemlerinde biriyle tedaviye başlamaya yönlendirilmelidir. Kafa derisi seboreik dermatit tedavisinde ikinci elden etkili maddeler olarak antifungal şampuanlar (uzun süreli) ve topikal kortikosteroidler (kısa süreli) kullanılabilmektedir.

Seboreik dermatit, genellikle kafa derisi, yüz, göğüs, sırt, aksilla ve kasık gibi sebase bezlerin yoğunluğu ile vücudun bölgelerinde karşılaşılan kronik inflamatuvar dermatolojik bir durumdur. İnsan bağışıklığının zayıfladığı virüs enfeksiyonu ve nörolojik hastalık (örneğin serebrovasküler olay, Parkinson hastalığı) ile ilişkili olabilse de, seboreik dermatit tipik olarak sağlıklı kişilerde yaşanmaktadır.




Seboreik dermatit az rastlanılan bir problem değildir ve birçok kişi bu problemi yaşadığını bilmez bile. Genel olarak, nüfusun yaklaşık % 4'ünü etkilediği biliyoruz ve kepek (kafa derisinin hafif seboreik dermatiti), tüm yetişkinlerin neredeyse yarısını etkileyebilir. Ergenlik döneminden sonra herhangi bir zamanda başlayabilir ve erkeklerde biraz daha yaygın görülen bir problemdir. Bebekler ayrıca, birkaç ay sonra çoğunlukla temizlenen saç derisinde (beşik başlık) ve bez alanlarında kısa ömürlü bir seboreik dermatit yaşanabilir.

Seboreik dermatitin deride var olan Malassezia adı verilen zararsız bir mayanın aşırı büyümesi veya cildin bağışıklık sistemi tarafından bu mayaya aşırı tepki verilmesiyle tetiklendiği düşünülür fakat bu kesin değildir. Bunlar parküle neden olan mayalar veya gıdalarda bulunan mayalar gibi değildir.

Seboreik dermatit genellikle altta yatan herhangi bir hastalığa bağlı değildir, ancak HIV enfeksiyonu olan insanlarda inatçı ve ağır olabilir ve Parkinson hastalığı olanlarda da sık görülür.

Yorgunluk ve stres bazen seboreik dermatit parlamasına neden olabilir. Soğuk havalarda sıcak havaya göre daha sık görülür ve diyetle ilgili değildir.

Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür



Genel popülasyonda yaygınlığı %4, bağışıklığı baskılanmış kişilerde % 34 ve % 83 oranında karşılaşılmaktadır. 2 ve 12 aylık dönemlerde, ergenlik döneminde ve erişkinlerde zirveleri olan bimodal bir dağılım yaşanmaktadır. Erkeklerde daha sık görülür ve genellikle soğuk ve kuru iklimlerde ve artan stres dönemlerinde daha şiddetli olur. Seboreik dermatit bulaşıcı değildir.
Seboreik dermatit, çoğunlukla kuru deriden (kepek) sarıya, yağlı derilere kızarık derilere kadar değişen belirtilere sahiptir. Hastalar ayrıca yüz, üst göğüs ve sırt gibi vücudun diğer yağlı bölgelerinde seboreik dermatite yol açabilir.

Seboreik dermatitin sık görülen semptomları şunları içerir:


  • Kızarıklık
  • Yağlı, şişmiş cilt
  • Beyaz veya sarımsı huysuz pullar
  • Cilt kaşıntısı veya yanık hissiyatı

Seboreik Dermaite İyi Gelen Yöntemler 

 

 

Aşağıda sizlere Seboreik Dermatite iyi gelen uygulamaları listeledik. Bu göz önünde ve hızlıca erişebileceğiniz tedavileri ve öz bakım ipuçlarını izlemek, seboreik dermatiti kontrol etmenize ve yönetmenize yardımcı olacaktır.


Pek çok OTC kepek önleyici şampuanın ortak bir bileşeni olan pirition çinko hem anti-mikrobiyal hem de anti-fungal güce sahip olabilir. Aynı zamanda iltihaplanma ve kaşıntıya da yardımcı olabilir. Bazı konunun uzman odakları, vücudun etkilenen bölgelerinin piridion çinko sabunları ile yıkanmasını önermektedir.

Konsantrasyonları yüzde 1 ile 2 arasında değişen OTC ürünleri ciddi anlamda probleminizi çözecektir. Baş ve Omuzlar Kuru Saç Derisi Bakımı ve Baş ve Omuzlar Ekstra Mukavemet , örneğin, sırasıyla yüzde 1 ve 2 oranında pirition çinko barındırır. Mountain Falls Kepek Şampuanı da bu bileşeni içeriğinde barındırmaktadır.


Salisilik asit, seboreik dermatit için diğer bileşenler kadar iyi çalışılmamaktadır. Diğer tedavilerle birlikte kullanıldığında yararlı olabilir. Başlıca yararı, kafa derisindeki yağlanmayı azaltmaya yardımcı olmasıdır. Salisilik asit, saç derisi birikimini yönetmek için özel olarak formüle edilmiş bir şampuan olan Neutrogena T / Sal Therapeutic içerisindeki aktif bileşendir .


KAYNAKLAR 

http://www.thenewsavagery.com/2009/12/coconut-oil-seborrheic-dermatitis.html

http://www.psoriasisrx.com/seborrhoeic_dermatitis.asp

https://tr.pinterest.com/pin/178384835217057803/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder