11 Aralık 2016 Pazar

Seboreik Dermatite Kesin Çözüm


Egzamanın kronik bir formu olarak kabul edilen seboreik deri iltihabı, üst sırt, burun ve deride karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Seboreik dermatitin kesin nedeni saptanamamaktadır, fakat genler ve hormonlar bir rol oynamaktadır. Deride var olan mikroorganizmalar seboreik dermatite katkıda bulunabilir.




Seboreik Dermatit Nedenleri


Seboreik dermatitin bir çok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler kişiden kişiye göre seboreik dermatite yol açabilir:


  • Stres
  • Hormonal değişiklikler veya hastalık
  • Sert deterjanlar, çözücüler, kimyasallar ve sabunlar
  • Soğuk, kuru hava
  • Genel olarak, seboreik dermatit erkeklerden kadınlara göre biraz daha yaygındır. Belirli bağışıklık sistemi türlerine (örneğin HIV / AIDS) ve Parkinson hastalığı gibi sinir sistemine sahip hastalar, seboreik dermatit gelişme riski altındadır.


Seboreik dermatit bulaşıcı  bir cilt hastalığı değildir. Ayrıca bu sağlık problemi çoğunlukla kuru deriden (kepek) sarıya, yağlı derilere kızarık derilere kadar değişiklik gösterebilen belirtilerin yaşandığı kafa derilerinde yaşanır. Hastalar ayrıca yüz, üst göğüs ve sırt gibi vücudun diğer yağlı bölgelerinde seboreik dermatit oluşabilir.


Seboreik Dermatitin Kesin Tedavisi 


Seboreik dermatit genellikle atopik dermatit ve sedef hastalığı benzeri gibi diğer cilt hastalıklarına benzeyebilir. Seboreik dermatit teşhisi için herhangi bir henüz bulunamamaktadır. Doktorunuz sağlığınız hakkında sorular soracak ve cildinizin fiziksel muayenesini gerçekleştirerek sonuca varacaktır. Belli başlı belirtiler yaşıyorsanız, doğru teşhis ve tedaviyi almak için dermatologlara gitmeniz gerekebilir.



Atopik dermatit ve seboreik dermatit, cildin kızarıklık ve kaşıntıya yol açan enflamatuvar durumları tarifleyen genel bir terim olan egzama biçimidir. Bir kişiye hem seboreik dermatit hem de atopik dermatit teşhisi konması olasıdır.

Atopik dermatit (AD) neredeyse her zaman kaşıntılı deriye yol açar, fakat seboreik dermatite yol açmayabilir. Atopik dermatit genellikle  yüzün, ellerin, ayakları, dirseklerin içinde ve dizlerin arkasında görülen bir cilt problemidir. Seboreik dermatit, burun ve göğüs gibi yağlı cildin bulunduğu yerleri etkilemekle birlikte. İki koşul arasında olan bir diğer fark, herkesin cildi üzerinde yaşayan mikroorganizmalara aittir. Mayaların aileden geldiği düşünüldüğünde, bu mantarların aşırı büyümesinin seboreik dermatite katkıda bulunduğu bilinmektedir.

Seboreik Dermatinin Durumu



Seboreik dermatitler de hafif vakalarda, topik antifungal krem veya ilaçlı şampuan (ketoconazole, selenyum sülfid, kömür katranı ve çinko piritiyon gibi) semptomları kontrol etmek için yeterli gelecektir.

Daha ağır durumlarda iltihabı da sakinleştirmek için hafif bir kortikosteroid ilaç tedavisi alabilirsinizi. Topikal kortikosteroidleri, yalnızca yönettiği gibi, yani seboreik dermatit aktif olarak parlıyor olduğunda kullanmalısınız.

Kortikosteroidlerin uygun olmadığı veya uzun süre kullanıldıkları zaman, takrolimus (Protopic) veya pimekrolimus (Elidel) gibi non-kortikosteroid topikal ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlara topikal kalsinörin inhibitörleri (TCI'ler) adı verilir ve iki yaşını geçmiş bebeklerde ve yetişkinler tarafından kullanım için onaylanmıştır. Ağız antifungal ajanlar çok ağır vakalarda kullanılabilir.




Seboreik Dermatit Hakkında Önemli Bilgiler

 

Seboreik dermatit, çoğunlukla kafa derisini etkileyen ve deride pullanma, kaşıntı, kızarıklık ve inatçı kepeğe neden olan yaygın bir deri hastalığıdır. Bebeklerde, kafa derisinin seboreik dermatiti konak ya da beşik kepi olarak bilinir. Seboreik dermatit, yüz, üst göğüs, sırt ve yağ (sebase) bezlerinin yoğun olduğu diğer vücut alanlarını da etkileyebilir.

Seboreik dermatit genel sağlığınızı etkilemez, ama rahatsız edici olabilir ve vücudunuzun görünür bölümlerinde oluştuğunda utanca neden olabilir. Bulaşıcı olmamakla birlikte, yetersiz kişisel hijyenin de bir işareti değildir. Seboreik dermatit, tekrarlama eğilimindedir ama alevlenme belirti ve bulgularını tanıyarak, kişisel bakım önlemleriyle reçetesiz ilaçları bir arada kullanarak durumu yönetmek mümkün olabilir.



Seboreik Dermatit Belirtileri:



  • Deri iltihabı (kızarıklık)
  • Kafa derisi üzerinde yamalı pullanma veya kalın kabuklanma
  • Kafa derisi veya saç, kaş, sakal veya bıyıkta sarı ya da beyaz kepek
  • Göğüs, koltukaltı, uylukların karın ile buluştuğu alan (kasık) ya da erkek skrotumu da dahil vücudun diğer alanlarında, pul pul dökülen beyaz veya sarı kepeklerle kaplı kırmızı, yağlı cilt.
  • Kaşıntı ya da ağrı



Seboreik dermatit, en sık saçların var olduğu deriyi etkilemektedir; fakat deri kıvrımları arasında ve yağ bezleri fazla olan cilt üzerinde de yaşanabilir. Kaş üstünde ve arasında, burun ve kulakların arkasında, göğüs kemiği üzerinde, kasık bölgesinde ve bazen de koltukaltında seboreik dermatit  yaşanabilir. Çoğu insanda, bu kronik bir durumdur. Büyük olasılıkla dönüşümlü olarak belirti ve bulgularınızın iyileştiği ve daha da kötüye gittiği zamanlardan oluşan dönemler geçirirsiniz.

Doktorlar seboreik dermatitin nedenini henüz bilmiyor.




Doğal Tedavisi


Malassezia mayasının seboreik dermatit üzerinde bir etmen olabilmesinin nedeni üzerine bir teori de, maya mantarının kendi yaşam sürecinin cildinizde var olan yağ dengesini değiştirdiğidir.  Yatkın olan kimselerde bu bir tepkiyi tetikleyebilir. Her ne kadar ispat edilmemiş olsa da bazı bulgular, cildinizi daha yumuşak ve esnek (yumuşatıcılar) hale getiren bazı yağları uygulamanın biraz rahatlama sağlayabileceğini gösterir.

Çay ağacı yağı

Küçük bir araştırmada seboreik dermatite karşı çay ağacı yağının benzer inaktif tedaviden (plasebo) daha etkili olduğu bulunmuştur. Ama seboreik dermatit, çay ağacı yağı kullananlarda ve plasebo kullanan bir kişide tamamen geçtiği saptanmıştır. Bu çalışmada hiç kimse çay ağacı yağı nedeniyle yan etki yaşamamış olsa da diğer çalışmalar çay ağacı yağı kullanımının bazen alerjik reaksiyonu tetiklediğini göstermiştir. Çay ağacı yağının aynı zamanda, belirli hormonlar üzerinde vücut genelinde etkiye neden olabilir.
Balık yağı takviyeleri

Omega-3 yağ asitleri barındıran balık yağı takviyelerinin  seboreik dermatite yardımcı olabildiğine dair bazı kanıtlar bulunur. Her ne kadar günlük 3 grama kadar balık yağı alımı genellikle güvenli kabul edilse de, balık yağı "balık kokulu" geğirmelere, mide bulantısı ve ishale yol açabilir. Yüksek dozlarda, kanınızın pıhtılaşma yeteneğini yavaşlatabilir ve iç kanama riskini artırabilir.

Sağlık yönetimi stratejilerinize herhangi bir alternatif tedavi eklemeden önce doktorunuza danışmak, her zaman için iyi bir fikir olacaktır.




KAYNAKLAR

http://pathologyoutlines.com/topic/skinnontumorseborrheicdermatitis.html

http://www.skindrone.com/2014/05/7-tips-finding-moisturizer-that-works-for-seborrheic-dermatitis/


 



2 yorum:

  1. hıv aids yazmışsın ama bu millet her kepekliyi afedersin ama hivli zanneder bu hastalığın aile bağlantısıda vardır ve mevsimsel geçişlerde atak yapar

    YanıtlaSil
  2. Benimde saçımda kabullanma vardı doktorlara gittim seberoik dermetit hastalığı koydu verdikleri ilaçlar hiç fayda etmedi bir 2 yıl boyunca saçlarım ve psikolojik travma ya girdim internette çözüm ararken vich derkos un yeşil kutulu şampuanını gördüm eczaneden aldım bazı eczanelerde bulabilirsiniz hem şampuanla birlikte her gün bir tasın içine elma sirkesi ve limonu karıştırarak daha sonra şampuanı uygulayarak 1 ay içinde bu illetten kurtuldum şükürler olsun yaklaşık 2ve 3 ay elma sirkesini ve limonu bırakınız sadece şampuanı düzenli olarak sadece şampuan kullandım ve kullanmaya devam ediyorum tek şampuanım şimdi 2 yıl olucak birdaha o illetle karşılaşmadım bana faydası oldu umarım sizede faydası olur

    YanıtlaSil